2020. május 2., szombat

0S758 Carl Orff : Carmina Burana CD - Jelenlegi ára: 1 800 Ft

Carl Orff Carmina Burana című zeneműve CD-n:
1. Fortuna Imperatrix Mundi
O Fortuna
Fortune plango vulnera
2. Primo vere
Veris leta facies
Omnia Sol temperat
Ecce gratum
3. Uf dem Anger
Tanz
Floret silva nobis
Chramer, gip die varwe mir
Reie
Swaz hie gat umbe
Chume, chum geselle min
Swaz hie gat umbe
Were diu werlt alle min
4. In taberna
Estuans interius
Olim lacus colueram
Ego sum abbas
In taberna quando sumus
5. Cour d? amours
Amor volat undique
Dies, nox et omnia
Stetit puella
Circa mea pectora
Si puer cum puellula
Veni, veni, venias
In trutina
Tempus est iocumdum
Dulcissime
6. Blanziflor et Helena
Ave formosissima
7. Fortuna Imperatrix Mundi
O FortunaSúly: 0. 079 kgCarmina Burana (zenemű)
 
 
A mű egyik plakátja (Valencia, 1960)
A Carmina Burana Carl Orff 1935? 36-ban, a hasonnevű versgyűjtemény szemelvényeire komponált kantátája, a zeneszerző kimagaslóan legnépszerűbb alkotása, mely a Catulli Carmina és a Trionfo de Afrodite zeneművekkel a Trionfi trilógiát alkotja.
 Műfaja
Műfaját Orff maga a következőképpen határozta meg: ? cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis? (világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel). Amint ebből kiderül, az énekelt, illetve zenekaron előadott tételeket a szerző eredeti elképzelése szerint színpadi játék (vagy a legújabb eladásokban tánc) egészíti ki ? éppen ezért nevezi a Magyar nagylexikon[1] ? szcenikus kantátának?. A darabot azonban igen gyakran adják elő színpad nélkül, oratóriumszerűen.
Egy különleges változatában a nagyzenekari kíséretet maga Orff átdolgozta úgy, hogy azt két zongora és öt ütőhangszeres játékos helyettesítse ? ez felerősíti a ritmus, csökkenti a dallamok szerepét. [2]
 Zenei stílusa
A zene két kulcsfogalma a primitív motívumkészlet és a mágikus ismétlés. A zenei építőkövek rendkívül egyszerűek (kidolgozás, fejlesztés és polifónia nélkül), [3] de a mágikus ismétlés, sulykolás motorizmusa hatásos. Ez a nagyon érzéki, találékony és változatos zene a maga módján nagyon is eredeti. [4]
Nagy szerepet kap a kórus; a szólókat egy szoprán, egy tenor és egy bariton énekli.
A dallamokon a kései reneszánsz és a korai barokk zene hatása figyelhető meg, Orffra Byrd és Monteverdi zenei hagyományai hatottak. [5] Bár a Burana Kódex neumajelekkel jelzett dallamokat is közölt, a mű keletkezésének idején ezek értelmezése még nem zárult le. Így az az elképzelés, hogy Orff az eredeti dallamok felhasználásával komponált, kizárható.
 Forrása
 
A középkor iránti érdeklődés a zeneszerző egész életművére jellemző. A kantáta alapjául szolgáló 11-13. századi latin? német? francia nyelvű gyűjteményt a bajorországi Benediktbeuern kolostorában találták meg 1803-ban. A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án.
 Felépítése
Carmina Burana a Sinfonisches Blasorchester és az Oratorienchor Ulm közös előadásában (2009)
A művet a végén visszatérő, grandiózus kórus nyitja és zárja (keretezi). Ebben a kantátában, az esendő hős, nem Istenhez, hanem a forgandó Szerencséhez fohászkodik: O Fortuna, / velut Luna / statu variabilis (Ó, Szerencse, változékony vagy, miként a Hold)! E kereten belül a szerző a 28 számot 4 nagyobb egységbe rendezte:
I. Tavasszal (I primo vere),
II. A zöldben (Uf dem anger),
III. A borospincében (In taberna),
IV. Szerelmi udvarlás (Cour d? amours)
Tavasszal, A zöldben
Az első tétel gregorián jellegű, utána érzelmes baritonszólót hallunk, majd nagyméretű kórustétel következik. Ebben az egyre gyorsuló tempójú kórusban és a következő, tisztán zenekari tánctételben találkozunk először az Orffra oly jellemző ritmusorgiával. Ezután félig latin, félig német szövegű, humoros kartételt hallunk; a zenekar és a kórus váltja egymást, végül egy igen gyors menetű, kicsattanó erejű záró tétel következik.
A borospincében
Ezek az énekek az egész mű leghumorosabb, mulatós részei. Elsőnek a baritonszóló bordalát halljuk, majd egy humoros, igen nagy magasságokba csukló tenorszóló következik, melynek tárgya: a pecsenyévé változó liba szomorú sorsa. Pazar humorú gregorián paródia a következő tétel. A rész befejezéseként magával ragadó temperamentumú, pezsgően vidám, ünnepi dal szólal meg.
Szerelmi udvarlás
Az első tételt szoprán és gyermekkar adja elő. Itt keveredik először ófrancia a latinhoz. Ezután szoprán és bariton kórus énekel. A szoprán szatirikusan, míg a bariton líraian ad elő. A szopránszóló rövid lírai dala után a teljes együttes adja elő a mű egyik legszebb és leglendületesebb tételét. Végül következik a Vénusz-himnusz, amelyben megszólal ennek a középkori világi költészetnek minden öröme és lendülete.
Forrás: wikipedia
Termékeim között több CD található, kérem tekintse meg őket ide kattintva!
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( zene zenész vers cd komolyzene komoly zene cédé kantáta )

Jelenlegi ára: 1 800 Ft
Az aukció vége: 2020-05-03 05:55 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése